Nu kan du använda mobilen för att beställa färdtjänst

Att beställa färdtjänstresor behöver inte vara så särskilt svårt. Egentligen räcker det med att ringa ett specifikt nummer till färdtjänst och tala om namn och vilken adress resan ska ske ifrån. Svårigheten ligger nog mest i att få tillgång till färdtjänst som hjälpmedel. Det gäller att vara i en specifik behovsgrupp och man kan behöva söka många gånger innan färdtjänsten beviljas. När det gäller andra transporter till sjukhus är det betydligt enklare att enbart ringa en taxi och få resan subventionerad. Det räcker att lämna kvittot till försäkringskassan så drar dom av de procent du inte behöver betala. I detta fallet är det svenska systemet unikt.

shutterstock_159822827Det är lätt att beställa med mobilen

För sjuka och äldre beställs färdtjänst lättast med en mobil. Köp din iPhone hos Dustin, där kan du hitta mobiler som är lätta att förstå. Det enklaste sättet är att ladda ner den app för färdtjänst som de flesta kommuner använder sig av idag. Där kan du på ett överskådligt sätt se hur mycket du har rest och hur många resor du har kvar. Kontakten med färdtjänsten tar du också på ett enkelt sätt via appen. Denna är praktisk att använda då du slipper att till exempel sitta i telefonkö. Naturligtvis ska du använda kommunala färdmedel om du kan klara av det.

Bra hjälpmedel i transporterna

Det finns alltid bra hjälpmedel i transporter för äldre och handikappade. Vid upphandlingar krävs det att de installeras eller finns i de bilar som används då stat och kommun inte gärna hjälper till med detta. Valet om vilka som får uppdraget faller inte alltid på de som lägger det billigaste anbudet utan man pratar också om kostnadseffektivitet. Elhissar är en bas-standard som nästan alltid behövs. Sänka trappsteg mot marken är viktigt i mindre bussar. Fällbara ramper för rullstolsburna personer är också ett viktigt hjälpmedel. Lite rymligare plats inne i bussarna är också att eftersträva för bättre komfort.